Salesforce Nonprofit Cloud: neziskové řešení stojí na ramenou obra komerce

Výhody a nevýhody nové platformy pro neziskové organizace

Salesforce CRM pro neziskovky se v posledním roce dramaticky proměnil a přinesl novou platformu s odlišnou uživatelskou i technickou filozofií.

Není třeba se lekat, starý osvědčený Nonprofit Success Pack jede dál tak, jak ho známe. Společnost Salesforce ale uvedla na trh nástupce, který nepatří do kategorie upgradů. A ten zřejmě v budoucnu změní naše užívání Salesforce.

V tomto článku vám nový ekosystém představíme. Zamyslíme se nad tím, jak změny dopadnou na současné uživatele, a zkusíme sečíst výhody a nevýhody přechodu na tuto inovaci. Pojďme na to!

Nonprofit Cloud (NPC): jeden pro všechny

Loni v březnu přišla společnost Salesforce se zbrusu novým řešením pro neziskové organizace. Novinka dostala do vínku název Nonprofit Cloud a vyšla s ambicí nahradit všechno, co se neziskovkám nabízelo v minulosti ve formě balíčků: Nonprofit Success Pack (NPSP), Program Management Model, Nonprofit Cloud Case Management, Grants Management a další packy, které jste zavedli v případě, že jste je potřebovali. Příchod nové platformy neruší starší řešení, ale tvůrci samozřejmě doufají, že staré ustoupí novému.

Softwarová integrace prakticky kopíruje obchodní spojení samotné Salesforce a komunity Salesforce.org, ke kterému došlo už v roce 2019. Jediná platforma pro komerci a nezisk má jak výhody, tak nevýhody.

Na miskách vah: výhody a nevýhody

Nonprofit Cloud nabízí řešení, které je funkčně shodné s původní platformou, a navíc nabízí nové možnosti:

  • Získáme inspiraci a nástroje pro rozvoj organizace, o kterých se nám nezdálo: Zvláště větší organizace ocení možnost dalšího rozvoje a vyšší efektivity práce v neziskovém sektoru díky inovacím určeným původně pro jiná odvětví. Za příklad se dává úspěšné využití modulu z oblasti zdravotnictví pro case management humanitárních služeb.
  • Vývoj softwaru pro komerční sektor zajišťuje i dlouhodobou životaschopnost našich řešení.
  • K licenci Enterprise a vyšší získáte bezplatný přístup na základní úroveň služby Data Cloud a také dvě licence Tableau zdarma.

Tato velká změna se ale nemusí líbit každé organizaci. A to hned z několika důvodů:

  • Cena za licenci vzroste: základní licence Enterprise Edition už nestojí 36 dolarů na uživatele měsíčně, ale vzrostla téměř dvojnásobně na 60 dolarů.
  • Zvýší se potřeba odborné údržby systému: NPC je prostě složitější. Datové modely a technické funkce vyžadují odbornou implementaci a údržbu.
  • Hrozí náklady na dodatečná řešení na míru: Salesforce si pro Nonprofit Cloud vyzobal funkce z různých komerčních odvětví a vyslal ho do světa nezisku. Produkt však nezaručuje, že dokonale odpovídá způsobům práce v neziskových organizacích. Chybí léta zkušenosti a ladění. Implementace NPC pak může pro organizaci znamenat přešívání na míru.
  • Počet kompatibilních aplikací třetích stran je zatím skromný: Prozatím také počítejte, že i nováček využívá řešení třetích stran, třeba on-line zpracování darů a plateb, registraci akcí a správu dobrovolníků. Výběr aplikací kompatibilních s NPC je ale zatím užší.

Společnost Salesforce také zrušila seznam prověřených konzultantů ze Salesforce.org, což považujeme za vcelku logický krok, protože s Nonprofit Cloudem zatím příliš zkušeností není a je stejnou novinkou pro uživatele i pro profíky. Nicméně tímto krokem zvýšila komplexitu při výběru toho správného IT odborníka.

NPC, nebo NPSP? Toť otázka…

Společnost Salesforce počítá s tím, že obě platformy budou fungovat vedle sebe. Nedávno prohlásila, že Nonprofit Success Pack bude podporovat i nadále. Ukončení provozu není na pořadu dne ani se o něm nehovoří. Neziskové organizace tedy mohou zůstat na levnějším, jednodušším a osvědčeném NPSP nebo ho klidně i nově zavést. Nicméně z pohledu vydavatele je NPSP od letoška „starou“ verzí.

Při rozhodování, zda ten, či onen, je třeba vzít na vědomí, že přechod na Nonprofit Cloud znamená kompletní implementaci a migraci. Nic jako „tlačítkový“ upgrade se s největší pravděpodobností nechystá. Není divu, jde o dva rozdílné produkty s odlišnou filozofií a konstrukcí.

Pokud se chcete o novém cloudu dozvědět víc, k platformě se již doplňují zdroje informací: Trailhead, dokumentace, průvodci či fórum Nonprofit Cloud Trailblazer. Při sběru informací si všímejte žlutého informačního pole v horní části modulů, pomůže vám určit produkt (NPC, NPSP), kterého se informace týkají.

Globální software, nebo in-house řešení?

Pokud momentálně přemýšlíte, zda se Salesforce v jakékoliv podobě ještě vyplatí, vězte, že Salesforce komunita je a zůstane technologicky bezkonkurenční v celém neziskovém sektoru. Nikde jinde nemáme možnost dostat se k tak obrovském penzu zkušeností, podpory, školením a konferencím. Ano, Salesforce se stal složitější záležitostí. Ale stále nabízí spoustu možností a příležitostí pro každého, kdo chce využít technologie pro poslání své organizace.

České a slovenské organizace samozřejmě mohou i nadále používat Salesforce Sales Cloud v edici Enterprise s Fundraisingovým modulem od CRM pro neziskovky. Fundraisingový modul je obdobou Nonprofit Success Packu, ale stojí na znalosti našeho prostředí a jeho specifik.

A pokud potřebujete s něčím poradit, jsme tu pro vás.